rechtsbijstand

Principe

Bijna iedereen heeft automatisch een rechtsbijstandsverzekeraar voor verkeerszaken. U kan op kosten van deze verzekering GRATIS een beroep doen op onze gespecialiseerde advocaten!

De rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar sinds 1 september 2019

Op 1 september 2019 trad ‘de wet tot het toegankelijker maken van de rechtsbijstandsverzekering’ in werking.

Een rechtsbijstandsverzekering houdt in dat uw verzekeraar bepaalde diensten verricht en kosten op zich neemt, zodat u uw rechten kan laten gelden wanneer u betrokken raakt bij een juridisch conflict.

De waarborg rechtsbijstand komt meestal voor als aanvullende waarborg bij een bepaalde verzekering. De rechtsbijstand is dan beperkt tot geschillen die voortvloeien uit schadegevallen die gedekt zijn onder die bepaalde polis, bijvoorbeeld een verkeersongeval in het geval van een autoverzekering of waterschade bij een brandverzekering.

Daarnaast bestaan er ook aparte verzekeringen specifiek voor rechtsbijstand. U verzekert dan het risico op juridische kosten bij bepaalde door u gekozen materies.

Het is dit type rechtsbijstandsverzekering die de overheid met de nieuwe wet trachtte te stimuleren om zo het rechtssysteem toegankelijker te maken voor alle lagen van de bevolking. Dit door een fiscaal voordeel te koppelen aan de premies van een rechtsbijstandsverzekering.

De premie voor een rechtsbijstandsverzekering varieert slechts tussen de 200,00 Euro en 500,00 Euro per jaar. Het beperkt premiebedrag verdwijnt dus in het niets tegenover de kosten die u zou moeten dragen zonder rechtsbijstandsverzekering.

Van het premiebedrag wordt bovendien 40% door de fiscus ‘cadeau’ gedaan in de vorm van een belastingvermindering. Het bedrag van de premie waarvoor de belastingvermindering wordt toegekend, wordt beperkt tot 310,00 Euro. U kan dus ook nog eens tot 124,00 Euro besparen op uw belastingaangifte.

Ook geeft een rechtsbijstandsverzekering u de mogelijkheid om uw rechten te doen gelden tegen ‘sterkere’ partijen. Wanneer u bijvoorbeeld struikelt over een losliggende steen op het voetpad, met lichamelijke en/of materiële schade tot gevolg, kan u de gemeente of het gewest hiervoor aansprakelijk stellen. Vele mensen willen het niet opnemen tegen deze instanties die gesterkt worden door een leger advocaten. Een rechtsbijstandsverzekering geeft u de mogelijkheid om met gelijke wapens te strijden en dit met een eigen gekozen advocaat aan uw zijde.

Weinig mensen weten dat hun verzekering een waarborg rechtsbijstand omvat, hoewel dit hen toelaat hun rechten uit te oefenen zonder kosten te maken. Lees dus zeker even uw polis na!

Ook belangrijk is dat de vrije keuze van advocaat gegarandeerd blijft. De verzekerde die een specifieke rechtsbijstandsverzekering afsluit bij een bepaalde maatschappij, dient dus niet af te stappen van zijn vaste advocaat.

Samengevat, het afsluiten van een specifieke rechtsbijstandsverzekering is dus voordelig voor de rechtszoekende omdat het enerzijds de kosten van een juridische procedure draaglijk maakt en anderzijds de te betalen belasting doet dalen.

Let wel, de wet voorziet een wachttijd van 5 jaar voor bouwgeschillen, 3 jaar voor echtscheidingen en 1 jaar voor overige geschillen. Het valt dan ook aan te raden zo snel als mogelijk een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten om toekomstige geschillen gedekt te zien. U kan deze vanaf nu immers gedeeltelijk fiscaal aftrekken!

Hoofdwebsite Contact
make appointment upload


   GDPR proof area
   Upload uw documenten

   sleep uw documenten naar hier of kies bestand


   sleep uw briefwisseling naar hier of kies bestand    Benelux (€... )EU (€... )Internationaal (prijs op aanvraag)

    Door de aanvraag in te dienen, verklaart u zich uitdrukkelijk akkoord met onze algemene voorwaarden en bevestigt u dat u onze privacyverklaring aandachtig heeft gelezen. Het verzenden van deze aanvraag geldt als een opdrachtbevestiging.
    error: Helaas, deze content is beschermd!