Maand: september 2024
PDF

 

Verdien waardevolle punten voor permanente vorming tijdens de lunchsessies van STUDIO | ACADEMY!

 

 


Elke 3e dinsdag van de maand
van 12:00 tot 14:00


 

Waarom deelnemen?

 

 

 

KMO-portefeuille Punten
Goedgekeurd voor
Twee punten permanente vorming worden aangevraagd
   
Topsprekers Pizza
Geïnspireerd raken door topsprekers over actuele juridische thema’s
Delicieuze pizza’s van
 

 

 


 

 

Sprekers:

 

 

 15 oktober 2024
 19 november 2024
mr. Nic Clijmans
Jan De Meuter
Het nieuwe boek 6 NBW: De (r)evolutie van het aansprakelijkheidsrecht.
De nieuwe wetgeving over overmatige schulden last en vroege detectie van faillissementen.

 

 17 december 2024
 21 januari 2025
mr. Theo De Beir
mr. Marco Schoups
Onderhandelen voor adviseurs: hoe bereid ik dit voor met de cliënt en hoe gedragen we ons aan tafel?
Wanprestatie in de bouw van de (onder)aannemer: hoe hierop reageren. Welke remedies voorziet boek 5?

 

 

 


 

 

Prijs:


€ 75,00



€ 250,00


per sessie
per 4 sessies
 
(excl. BTW)
 

 


 

 

Interesse?

 

Stuur een e-mail naar  [email protected]  om u in te schrijven.

 

We kijken ernaar uit om u daar te verwelkomen!

PDF

Het nieuwe Branddetectiebesluit van de Brusselse regering legt vanaf 1 januari 2025 de verplichting op om rookmelders te plaatsen in elke woning van het Brussels Gewest. Tot nu gold deze verplichting enkel voor huurwoningen. Wij kunnen deze nieuwe verplichting alleen maar toejuichen aangezien brand geen onderscheid maakt tussen huurders en eigenaars.

In het Vlaams Gewest geldt deze verplichting reeds sinds 1 januari 2020. (Zie: https://studio-legale.com/vanaf-1-januari-2020-rookmelders-verplicht-in-elke-vlaamse-woning/)

Naast deze algemene verplichting zullen nog enkele andere vereisten gelden in het Brussels Gewest. We zetten ze graag voor u uiteen.

Enkele voorschriften hebben te maken met de indeling van de woning. Zo is men verplicht een rookmelder te installeren in de eerste ruimte van de woning na de hoofdingang en in elke ruimte die deel uitmaakt van de interne circulatieweg. De interne circulatieweg van een woning is “alle ruimten en gangen die moeten worden doorkruist om de slaapkamer(s) met de hoofdingang van de woning te verbinden”.

Bovendien moet men een rookmelder plaatsen op elke verdieping die niet op de interne circulatieweg gelegen is, ofwel op de overloop ofwel in de eerste ruimte die vanaf de verdieping wordt betreden.

Wanneer deze voorschriften tot gevolg hebben dat er 4 of meer autonome rookmelders in de woning nodig zijn, dan wordt het verplicht om gekoppelde rookmelders of een gecentraliseerd detectiesysteem te plaatsen.

In ruimten die uitsluitend gebruikt worden als keuken, badkamer en/of douche mag maar moet er geen rookmelder worden geplaatst.

Woningen uitgerust met een gecentraliseerd detectiesysteem van het type ‘gedeeltelijke bewaking’ of ‘totale bewaking’ zijn vrijgesteld van de rookmelderplicht.

Daarnaast zijn er ook enkele voorschriften met betrekking tot het type en de plaatsing van de rookmelders. Zo mogen er enkel rookmelders geplaatst worden die voldoen aan de norm NBN EN 14604 als ze niet van het ionische type zijn; én voorzien zijn van een ingebouwde batterij met een levensduur van 10 jaar of aangesloten zijn op het elektrisch circuit. In dit laatste geval moet er een noodbatterij aanwezig zijn.

Het centrale detectiesysteem moet voldoen aan de norm NBN S21-100 1&2.

De plaatsing en het onderhoud van de rookmelders moeten conform de Belgische en Europese normen m.b.t. huishoudelijke toepassingen zijn. Bij gebrek daaraan, gelden de plaatsingsregels van de Brusselse regering die als bijlage bij het Branddetectiebesluit van 28 september 2023 zijn gevoegd.

De regering gaat in haar besluit ook nog even in op de kosten van de aankoop en installatie van rookmelders in huurwoningen. Zo is de verhuurder verplicht om de rookmelder te vervangen op de vervaldatum. Het is ook de verhuurder die de kosten draagt ‘voor het vervangen van de rookmelder aan het einde van de geldigheidsduur van de batterij zoals aangegeven door de fabrikant’. De verhuurder kan jaarlijks een controle uitvoeren in de woning om na te gaan of de rookmelders goed werken. De huurder moet de verhuurder schriftelijk in kennis te stellen wanneer de batterij voortijdig wordt ontladen of bij storing.

Verhuurders die  reeds 4 of meer rookmelders hebben geplaatst conform de bestaande Brusselse branddetectieregels dienen deze slechts te vervangen door gekoppelde rookmelders of door een gecentraliseerd detectiesysteem op het moment van de vervangingsdatum van de rookmelders en uiterlijk op 1 januari 2028.

Vanaf 1 januari 2025 zullen eigenaars van een woning in het Brussels Gewest moeten voldoen aan bovenvermelde verplichtingen opdat brand zo snel mogelijk kan worden gedetecteerd in elke woning, ongeachte wie de inwoners ervan zijn.

PDF

Vruchtbaarheidsonderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen vormen een niet te onderschatten traject met de nodige stress en een psychische belasting. Bovendien zijn meestal talrijke afspraken en bezoeken nodig bij de juiste dokter/specialisten/vruchtbaarheidsklinieken.

Het is dan ook doorgaans zo dat men bij dergelijke behandelingen meermaals afwezig is van het werk.

De wetgever is thans tussengekomen om deze situatie qua bescherming naar de werknemer toe vast te leggen.

Bij wet van 24 maart 2024 tot wijziging van de arbeidswet van 16 maart 1971 en van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen, tot instelling van een bescherming voor de werkneemsters en de werknemers die van het werk afwezig zijn om een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voortplanting te volgen[1], wordt een specifieke ontslagbescherming voorzien voor werknemers en werkneemsters die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen.

De werknemer of werkneemster geniet bescherming voor ontslag zodra de betrokken werknemer of werkneemster de werkgever schriftelijk op de hoogte brengt van het feit dat een behandeling wordt gevolgd (met staving van een medisch attest).

Ook in de anti-discriminatiewet van 10 mei 2007 wordt een citerium toegevoegd waarbij de werknemer het recht heeft terug te keren naar dezelfde functie : “afwezigheid wegens een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medische begeleiding voor voortplanting”.

Het is voor de werkgever verboden om tot 2 maanden na de behandelingen de arbeidsovereenkomst éénzijdig te beëindigen (tenzij omwille van redenen die geen verband houden met de afwezigheid in het kader van de beoogde behandeling).

Er werd een forfaitaire schadevergoeding vooropgesteld van 6 maanden bruto loon (bovenop de normale vergoedingen die men zou moeten betalen bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst) indien men geen andere reden kan aantonen dan de afwezigheid in het kader van het vruchtbaarheidsprogramma.

Indien U vragen heeft omtrent deze problematiek, neem contact op met [email protected] of raadpleeg onze website www.studio-legale.be.

[1] gepubliceerd in BS op 18 april 2024, in werking getreden op 28 april 2024

Hoofdwebsite Contact
afspraak maken upload






      GDPR proof area
      Upload uw documenten





      sleep uw documenten naar hier of kies bestand


      sleep uw briefwisseling naar hier of kies bestand











        Benelux (€... )EU (€... )Internationaal (prijs op aanvraag)

        Door de aanvraag in te dienen, verklaart u zich uitdrukkelijk akkoord met onze algemene voorwaarden en bevestigt u dat u onze privacyverklaring aandachtig heeft gelezen. Het verzenden van deze aanvraag geldt als een opdrachtbevestiging.
        error: Helaas, deze content is beschermd!